Followers

Ambuat Madam?

"Aku adalah perempuan yang terpaling hancur dan bersepahan jiwanya suatu masa dahulu-- menjadi seorang bundalah yang menyantumkan aku-- setiapnya-- satu-persatu." - fynn jamal

Moh!!!

Reshuffled dan momokan PTj baru~

Assalammualaikum!

Masa tengah menaip entry ni, (ia adalah a day after big boss personally told me, that ill be reshuffled to other department, in 2 weeks time..). but entry di continue after dpt surat yg mengesahkan kabaran bos itu...


ok, perasaan adalah sangat berbaur... duka, suka, takut, stress dot dot dot...
working here, mentally mmg dah kena prepare awal2 mengenai tis reshuffled thing..
kalu dah jd JAGA lama sangat dekat sini  (katanya) kebarangkalian untuk di reshuffle adalah tinggi..
ye, madam dah almost 4 years.. i don want to compare with other staf yg dah melebihi 6th years pun..its not my authority to persoalkan how the system is working.... and i don gv a dem..hahaha...

masa bos bgtau madam di reshuffle, seblum dia keluarkan word tu, madam sendiri dah ckp,

'OK, SAYA TAHU, SAYA KENA SHUFFLE.. KAT MANA?'

see?
even takder angin takder ribut, as a gomen servant u kena prepare awal2 u jejak kaki kat satu-satu PTj tu..tak semestinya u akan tua dan smpi pencen disitu...!

ayt madam mcm bagus2 jek kan ?
kt mana kena reshuffle tu madam?
hahaha.. actually dlm sini jugak, just lain bangunan... jauh sikit dr bangunan ini...

penerimaan madam?


sbb kita TAK MINTAK UNTUK DITUKARKAN, maka pada awalnya sedikit terkejut..
tp cecepat jek cool down sbb benda ni NORMAL...
yang buat tak normalnya adalah..


1. PENERIMAAN ORANG SEKELILING..

u know wat?
dekat sini, if staf kena reshuffle, otomatik yang lain2 akan buat assumption gini:-

1. Oooo... dia tu tak perform la tu.. kaki melawan kot?
2. Mesti kaki ponteng keje...
3. Disiplin teruk kot? Asyik ulau jek la tu...
4. Dia tu pemalas... tak pandai buat keja pun....
5. Dia pandai cakap jek tu, nampak cam bagus kerja tp outtt...

Itu antara yang madam pernah dengar kat sini..
cakap2 tong kosong tu mmg selalu terdengar..
kita, dengar jek la..
kadang2 kalu kenal org tu, mdm backup la jugak..

kalu nk ckp 5 kriteria tu ada pada madam cuba bc hujahan ni pulak,

1. Madam antara staf yang membangunkan ISO di sini, sehingga BERJAYA MENDAPATKAN PERSIJILAN ISO.
2. Tahun kedua bekerja di sini, madam telah diangkat (amboi) sebagai salah seorang penerima APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang) - so apanya yang aku tak perform?
3. Markah LPPT madam tak pernah kurang drpada 80 sekali pun....

Bukan riak.
Tapi cuma menidakkan cakap2 dan assumption2 negative org keliling disini...
Tahu tak, bila ada assumption negatif macam tu, bila kita di 'welcome' di department baru nnt, IF ada staf yg terdengar benda2 negative mcm tu, of coz, 1st impression they all adalah teruk mengenai diri kita...
kesannya siapa yang teraniaya?
madam lah kan?

so pleaselah.
ive been reshuffled becoz, (i rasa la kan huhu)

1. Khidmat saya sudah tidak diperlukan di department ini, sbb ISO di dept ni telah pun berjaya... mgkin sy perlu membantu dept lain pula...
2. Ada staf yang lagi bagus dan lagi inovatif dari saya yang semestinya dapat memajukan ISO ini.
3. IT IS ABOUT TIME, sooner or later... mesti kena shuffle, thats how the system work.....


2. MOMOKAN PTj BARU ADALAH NERAKA / WORST

amboi
ayt tak agk2..

tp yes, true..

bila org / kawan2 tahu mdm kena reshuffle kat that place, semua mcm :-

1. oo..ooo...mati la kau.. bukan stress sikit2 ko nnt, KE DALAM TANAH DERANG TEKAN KAU..
2. masuk mulut naga wei!
3. kluar syurga masuk neraka wei!
4. bos kt sana teruk...BOSSY, mengarah jek tau, keje derang out... habisla kau kena buli nnt... org bwh memang kena keje macam hanjeng...
5. management derang hancur, mampos ko nnt..

 dan dot dot dot, momokan yang madam dengar yang sumtimes memberi tekanan pd semangat kita..

amboi, teruknya sgt department tu?
dasyatkan?

sbb mdm blum lg masuk di situ, so, mdm tak boleh nk buat kesimpulan, menidakkan or mengiyakan momokan2 mereka ittew...

tak adil untuk dept bru klu madam ulas lebih sbb; sebab madam blom tau pun environment kt sana mcmana.
cuma ckp2 org sekeliling yg PERNAH KERJA, pernah alami perkara kt atas tu yg madam telan telan dan telan sekarang ni..

sesambil tu berdoa, yang momokan2 tu hanya pelsu semata2, dan cubaan untuk mematahkan semangat juang madam..

tp dr segi pndangan peribadi madam,
kat office / pejabat / tempat kerja mana2 pun, mesti ada salah seorang yang perangai macam musibat andang... cara dia jek bagus, betul dan terbaik.. tp sebenarnya keje mengampu mengipas bos aje yang lebih...itu normal.. jd kena learn how to adaptla nanti...

dlm masa yang sama,
madam sgt brharap
yang momokan2 tu tidakla sepenuhnya betul...

pada madam jugak,
kalu kita pandai handle dan cope stress tu
maka kita tak la stress..
kalu kita layankan, dan iakan. maka jdla ia begitu..

BUKANKAH?

Perancangan Allah itu indah,
maka madam berserah sepenuhnya pada DIA..
Insyallah, yang baik2 dan yang terbaik sahaja...

doakan madam dapat APC kat tempat baru pulak ye...
(bahahahahahah)

bai!

4 comments:

  1. mdm...sesuatu yg baharu tu sbnr nyer rezeki...pedulikan kata2 jahat org mahupun perasaan sendiri. just anggap reshuffle tu mcm kita bakal dapat pangkat dato' la kengkunun nyer

    hehehe all the best!

    ReplyDelete
  2. insyallah anies, madam tgh menanam impact positif dlm kepala ni...

    ReplyDelete

Tq uols...